Stenose

Doorheen de jaren verslijten de tussenwervelschijven (discartrose), ontstaan benige aanwassen (ostheofyten), en worden ligamenten en facetgewrichten dikker (hypertrofie). Hierdoor ontstaat minder plaatst voor zenuwen en/of het ruggenmerg (vernauwing of stenose).

De slijtage op zich kan nek/lage rugpijn veroorzaken. Rughygiëne en oefeningen van nek-, rug-, buik- en bekkenspieren zijn aangewezen. 

Een vernauwing in de onderrug kan “etalage” benen veroorzaken: pijn in de benen of het gevoel dat deze niet meer mee willen bij staan en stappen. Indien inspuitingen geen soelaas (meer) bieden, kan een ingreep overwogen worden. Hierbij is het de bedoeling om de diameter van het wervelkanaal te vergroten door hetzij een microchirurgische decompressie hetzij een laminectomie.

Een vernauwing in de nek kan zich uiten door stijfheid en gevoelsstoornissen in de ledematen of zelfs gangstoornissen en stoornissen van blaas- en darmfunctie (myelopathie). In deze gevallen dringt een ingreep zich op waarbij via de hals, de nek of in sommige gevallen via beide wegen moet geopereerd worden.


Terug naar overzicht